2009. május 20., szerda

Személyiségtípusok és temperamentumok - II. rész: a szocionika

Szorosan kapcsolódik a már említett MBTI-rendszerhez az úgynevezett szocionika, mely szintén 16 típusba sorolja az embereket. A különbség az, hogy a szocionika lényege az egyes típusok közötti kapcsolatok vizsgálata. Nemrégiben elkészült a socionics.com magyar változata , innen szemezgetek most.:

Az emberek közötti kapcsolatok előre megjósolhatóak, - a szocionikával
foglalkozók így vélik, - ez egy viszonylagosan új (1970 óta létező)
pszichológiai elmélet. Ilyen jellegű kapcsolat a 16 személyiségtípus között
létezik, amely típusok egyikéhez mi is tartozunk.


A Szocionika név eredetileg a szocio- és a bionika (biológia-alapú modellezés) szavakból származik, így ez a jelentése Jung pszichológia típusaira épülő szociális
modellezésnek.


Személyiségtípus, szociotípusnak is hívjuk, változatlan – sem egy nap sem egy év alatt nem változik meg. A pszichológia típus határozottan elkülönül a műveltségtől, a kulturális szinttől és a foglalkozástól, ez az információs és akciós csere modellje (metabolizmus) a minket körülvevő világgal.


Valószínűleg a szociotípus genetikailag "előprogramozott”.
Szociotípus az emberei kapcsolatokra nagyobb hatással van, mint a nevelés. A pszichológiában az emberek közötti kapcsolatoknak számos elmélete van. Sok pszichológus a személyiség típusok hatását egyszerűen nem veszi figyelembe – azt mondják, hogy minden a kulturális háttéren és szociális szinten, a nevelésen, a foglalkozáson, stb. múlik. Azonban még azoknál is, akik az emberi személyiség és a kapcsolataik közötti korrelációt elfogadják, a megközelítés gyakran eltér. Szókratész nem tudott volna arra kérdésre válaszolni, hogy melyik barát a legjobb – a leghasonlóbb, vagy a legellentétesebb [Platon: Lysis]?


A Szocionika a szociotípusok közötti kapcsolatokat és összeegyeztethetőségüket rangsorolja. Például, két azonos típus közötti kapcsolat nem mindig működik jól: bár mindig megértik egymást, mégis ugyanazokkal, vagy hasonló problémákkal küszködnek, más szavakkal, ilyen párosításban a kölcsönös segítségnyújtás minőségileg gyenge. A teljesen ellentétes típusok közötti kapcsolat azonban még rosszabb – állandóan konfliktusokkal terhelt. Hol van akkor az arany középút?
Vezessük be a dualitást - egy pszichológiailag kiegészítő kapcsolatot. A Szocionika a 16 típust 8 kiegészítő vagy duális párra osztja. Az ilyen párok a bensőséges
kapcsolatokban a legstabilabbak.

Nincsenek megjegyzések: