2009. augusztus 3., hétfő

További érdekességek az űrben


A napokban bukkantam egy nagyon érdekes térképre, amely megkísérelte bemutatni, a Naprendszerünktől különböző fényévnyi távolságra lévő galaxisok lakói vajon milyen amerikai tévéműsorokat nézhetnének a 2009. július 23-i állás szerint? (A térkép eredeti nagyságban ezen a weboldalon található.)

Eszerint például a tőlünk 15 fényévnyi távolságra lévő csillagrendszerek lakóinál (a Procyonton túl, de még az Altairen és a 40 Eridanin innen) most kezdődne a Jóbarátok és a Vészhelyzet sorozat (1994).
Aztán az Apollo 11 Holdraszállásának közvetítésén a tőlünk 40 fényévnyire található Zeta Reticulin rághatnák most izgalmukban a körmüket a kedves tévénézők (amennyiben tudnak ilyen jeleket fogni, és a TV-jelek nem gyengülnek az űrben, természetesen).
Amerikában már jóval a második világháború előtt megkezdődtek a tévéközvetítések. A világégésről szóló híradókat az Aldebaran csillagrendszer lakói nézhetnék most, míg az öt évvel korábban elhangzott hires első tévés elnöki beszédet a tőle öt fényévnyi távolságra lévő..... Nem látok a közelben csillagrendszert, úgyhogy még el kell telnie néhány évnek, hogy Franklin Delano Roosevelt tévébeszédét élő adásban nézhesse a Regulus és a Mizar tévéközönsége.

Utánajártam, milyen adásokat láthatnának az egyes csillagrendszerek lakói, ha netán mégsem az amerikai, hanem a magyar tévét szeretnék nézni. Megnéztem a Magyar Televízió egyik weblapját, és kicsit meglepve olvastam, hogy a Magyar Televízió kísérleti adásai csak 1954 januárjától indultak meg.

1954-ben a polgárok a Corvin Áruház kirakatában ismerkedhetnek az új technikai csodával.


További szemelvények:

Az MSZMP vezetése és Kádár János is 1957 elején már úgy érzi, hogy a hatalmat biztosan kézben tartják és elérkezettnek látják az időt, hogy a propagandacélokra igen jól hasznosítható televízió sugárzását engedélyezzék. A Magyar Televízió megszületése arra az időszakra esett, amikor az 1956-os forradalmat követő ún. konszolidációs, és stabilizációs törekvések megvalósításához az MSZMP-nek rendkívül nagy szüksége volt erre az intézményre…A Magyar Televízió első nem hivatalos adása 1957. április 30-án volt, a hivatalos kezdés május 1. Ekkor élő adásban közvetítette a Magyar Televízió a Hősök Terén rendezett ünnepséget, ahol Kádár János volt a szónok. Ekkor kezdődött a Magyar Televízió és a egyben a Híradó története.


(Most járna ez a közvetítés a Mu Arae, a Iota Horologii és a GI 777-es csillagrendszereknél.)

A Magyar Híradó első adását Képes Híradó néven 1957. július 2-án mutatták be. Érdekességképpen néhány cím az adás tartalmából:

Dolgoznak a Gyapjúfonó és Fonógyárban
Aratnak Füzesgyarmaton
Újjáépült a CORVIN mozi
VIT csillagtúra
Lengyel-magyar kerékpár verseny
Lubickoló mackók az Állatkertben
Soós Imre Temetése


(Biztos vagyok benne, hogy a földönkívüliek nagyon jól szórakoznának.)

Néhány további fontos mérföldkő a televízióközvetítések történetében:

1962-ban volt a Ki Mit Tud? vetélkedő első közvetítése
1964 - Tenkes kapitánya, indul az Iskolatelevízió – már a Beta Aquilae galaxisnál járunk, mely kb. 45 fényév távolságra van a Naprendszerünktől
1972 – Indul az MTV 2. csatornája
1974 Abigél (a Pollux, Denebora és Arcturus galaxisok közötti térben lehet most élőben látni!)
1976 Süsü
1979. áprilistól teljesen színes adás a Híradó
1981 – Indulnak a következő magazinműsorok: Ablak, Cimbora, Életet az éveknek, Pulzus, Parabola (Árkus József kajánkodásaival)
1987 – Isaura-sorozat
A Szomszédok 206. fejezetét például (1997) a Procyonon lehetne most megnézni. Ha lemaradtál, szaladj oda! :)
1998 – Indul a Barátok közt
2005 – Indul a Jóban-Rosszban. Az első adás már biztosan elhagyta a Naprendszert és valahol az Alpha Centauri közelében fogható "élőben".

(Források: www.tvarchivum.hu, http://mek.niif.hu)

Nincsenek megjegyzések: