2009. augusztus 2., vasárnap

Hangok az űrből


A NASA (az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala - National Aeronautics and Space Administration) már korábban megjelentetett egy CD-sorozatot a napszél (töltött részecskék folyamatos kiáramlása a Napból) valamint a bolygók, holdak, és bolygógyűrűk közötti kölcsönhatások, interakciók felvételeivel. A közhiedelemmel ellentétben a világűrben nincs tökéletes vákuum: alacsony sűrűségű, ionizált gázból áll, melyet plazmának nevezünk.A Voyagerek, a Hawkeye és más űrszondák fedélzetén elhelyezett műszerek rögzítik a plazmahullámokat, melyeket azután hanghullámokká lehet konvertálni, körülbelül úgy, ahogyan egy vevőkészülék a rádióhullámokat hanghullámokká alakítja.

Íme az egyik nagyon szép, harmonikus hangzású, meditációs zenére emlékeztető felvétel a Jupiterről.

Ez itt pedig a Szaturnusz nyugtalannak tűnő felvételrészlete, melyről egyesek a pokolbeli kínzásokra, vagy éppen a gyomorhangokra asszociának.

A Föld körüli magnetoszféra, ionoszféra és a napszél közötti interakció hallható például egy másik albumon. Ezek a rezgésfrekvenciák mind az emberi fül által is érzékelhető, 20 és 20000 Hz közötti tartományba esnek. Érdekessége ennek a felvételnek, hogy Japánban például egy az alvászavarok kezelésével foglalkozó ismeretterjesztó TV-műsorban mutatták be: a Föld Hangja igen hatékonyan alkalmazható gyermekek körében tapasztalható alvászavarok kezelésénél!
További érdekesség még, hogy a Föld hangjának felvételei delfinek és bálnák által keltett hangokra emlékeztetnek, ennek ellenére állatok közelében vagy vezetés közben nem ajánlott hallgatni az időnként igen magas és mély frekvenciák miatt.
A weblap alján található hozzászólásokból az egyik epésen megjegyzi, úgy hangzik, mint egy nagyon rossz mélysugárzós (subwoofer) buli a szomszédból. Egy másik szerint pedig olyan, mintha a Föld fájdalmasan nyögne az általunk keltett sok szennyezőanyagtól, amellyel a bolygónkat mérgezzük.

Nincsenek megjegyzések: