2009. augusztus 8., szombat

A csíráztatott magvak tápértéke 1.



Tavaly volt alkalmam angolról magyarra lefordítani egy olyan tanulmányt, mely a Gould amandina (egzotikus pintyféle) megfelelő táplálásával kapcsolatos információkat gyűjtötte össze. Történetesen nekünk is vannak ilyen madaraink, úgyhogy a motivációm így még nagyobb volt a fordításra. Sosem gondoltam volna, hogy a saját madaraimon keresztül - még ha közvetve is -, jutok olyan lényeges információkhoz, melyek az ember egészségmegőrzése szempontjából is kulcsfontosságúak.
A csírákkal kapcsolatos fejezetet részletekben közlöm. Szerintem nemcsak hasznos, hanem nagyon érdekes is.

A csíráztatott magvak tápanyagok és enzimet tárházai, és ezért számos jótékony hatással rendelkeznek. Tápanyagukban való gazdagságuk már-már elképesztő. A legtöbb növényi magban a csírázás a vízben való beáztatás során indul meg. A protoplazmába víz kerül, és ezzel emésztőenzimek kezdenek funkcionálni bennük. A magkezdeményben tárolt keményítő sokkal könnyebben emészthető egyszerű cukrokká alakul át, míg a zsírsavak szintén könnyen emészthető, vízben oldódó vegyületekké alakulnak.
Emésztőenzimek

Az enzimek katalizátorokként működnek: felgyorsítják a szervezeten belül a biológiai funkciókat. A csírákban található enzimek a következők:

Amiláz: a keményítő emésztését segíti
Proteáz: a fehérjék emésztését segíti
Lipáz: a zsírok lebontását végzi
Citokróm-oxidáz: antioxidáns
Transzhidrogenáz: a szívizom karbantartója
Szuperoxid-diszmutáz (SOD): a szervezet minden sejtjében megtalálható, a káros sugárzás hatását enyhíti, valamint lassítja a sejtöregedést.

Minden nyers étel tartalmaz a saját összetevői emésztéséhez szükséges enzimeket, de tudnunk kell, hogy a főzés, legalábbis a 48 Celsius fok feletti hőhatás, ezeket az enzimeket elpusztítja. Az emésztőenzimek előállításához szükséges képességünk igen korlátozott, s ez az öregedés során még tovább csökken. Az öregedés ezzel együtt az emésztés hatékonyságára is negatív hatással van.
Az emésztőenzimek sokkal nagyobb - 10-1000-szeres - koncentrációban találhatók meg a csíráztatott magvakban, mint a nyers zöldségekben vagy gyümölcsökben! A csíra 3-5 napon keresztül fejlődik ki, a magvakban az enzimaktivitás ekkor éri el a maximumot, a csíra pedig még mindig kicsiny méretű. Az ötödik nap után az enzimkoncentráció drasztikusan leesik, ahogy a csíranövény egyre hosszabb lesz. Ezért a csírákat a 3-5. nap között a legjobb begyűjteni (learatni :)). A legmagasabb enzimkoncentrációval rendelkező magvak a következők: rozs, búza, mungóbab, lencse és lucerna.
A képeken az egyik Gould amandinánk, illetve beáztatott, egynapos lucerna- és görögszénamagok láthatók.

2 megjegyzés:

twillight írta...

Hát, ez a tanulmány gáz. Az enzimek nem feltétlenül felgyorsítanak folyamatokat, gyakran nélkülük egyáltalán nem is lehetséges a reakció.

Sokkal inkább tűnik tartalma alapján egy reklámszövegnek, mint valódi tanulmánynak.

Zsuzs írta...

Ezt a tanulmányt - minden marketingcélzat nélkül - egy biológus-állatorvos írta. Bízzuk rá a szakmai dolgokat.