2009. augusztus 13., csütörtök

A csíráztatott magvak tápértéke 2.


Vitaminok

A csíráztatott magvak mind megtartják az eredeti magban található B-vitamin komplex szintet. A karotenoidok és a C-vitamin szint viszont nagymértékben megnő. A csíráztatott magban az A-provitamin karotenoidok szintje 300%-os, a C vitaminé pedig 500%-os növekedésen megy át az eredeti maghoz képest. A lucernacsírában található klorofill-koncentrátum -, mely az A-provitamin karotenoidnak, a bétakarotinnak a forrása – a leveles kel, a spenót vagy a petrezselyemben találhatóét is túllépi. A retekcsírában található A-vitamintartalom (390 IU 100 grammban) jelentősen magasabb, mint magában a kifejlett retekben (10 IU 100 grammban).

Klorofill

A csíra szárba szökkenése és zölddé válása közötti időszakban jön létre a klorofill. A zöldcsírák igen gazdagok klorofillban, mely a karcinogénektől védi a szervezetet. A klorofill erősíti a sejteket, és méregteleníti a májat és a véráramot. Vegyileg semlegesíti a környezetből származó szennyezőanyagokat azáltal, hogy a mérgező széndioxidot lebontja, és oxigént szabadít fel. A klorofill ugyanakkor vörösvértest-építő is, normalizálja a magas vérnyomást azáltal, hogy a véráramban hígítást végez az egész test területén, és serkenti a vérsejtek szöveteinek egészséges növekedését.


A képen egynapos lucerna- és görögszénamag-csírák láthatók.

A görögszénamag (vagy más néven lepkeszegmag) csírája fehérjékben, szteroid szapogeninekben (diosgenin, yamogenin, tigogenin, teotigogenin), valamint vasban, foszforban és egyéb nyomelemekben gazdag gyógyszeralapanyag. A görögszéna gyógynövényként történő felhasználása többezer éves múltra tekint vissza. Mind az ázsiai, mind az európai gyógyászat ősidők óta alkalmazza a legkülönfélébb betegségek kezelésére étvágyjavító, koleszterincsökkentő, vércukorszint-csökkentő, fertőtlenító, vízhajtó, női klimaxos panaszokat enyhítő, vágyfokozó hatása miatt. Az indiai konyhában a görögszénamag használata mindennapos, statisztikák kimutatták, hogy igen ritkán fordulnak elő nőgyógyászati betegségek az indiai nők körében.


Nincsenek megjegyzések: