2009. július 8., szerda

Egy elfeledett hangszer


Nem sokan tudják megmondani, mi volt Bach (mármint a nagy Bach, vagyis Johann Sebastian) kedvenc hangszere. Azért hangsúlyozom a keresztnevét, mert a családja hemzsegett a tehetséges zenészektől, ilyen volt például Carl Philipp Emanuel, Johann Sebastian második fia, vagy Johann Bernard Bach, akiből kettő is volt, egyikük a nagy Bach másodfokú unokabátyja, a másik pedig unokaöccse. Aztán itt van még az édesapa, Johann Aegidius, aztán Johann Christian, a tizenegyedik gyermek, illetve az idősebb fiak: Johann Christoph, Johann Christoph Friedrich, és Wilhelm Friedemann. A nagypapa nevét már nem keresném ki. :) A zenei szótárban egyébként összesen huszonkettő, természetesen ugyanahhoz a családhoz tartozó Bach szerepel.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, biztos vagyok benne, hogy alig akad valaki, aki egyáltalán hallott volna erről a hangszerről, amely két hangszer fúziója - a lanté és a csembalóé. A neve is ez: lantcsembaló. Eredeti lantcsembaló nem maradt fent a régi korokból, a mai hangszerkészítők csak az akkori leírásokra hagyatkozhatnak a megépítésében.

Világszerte is csak néhányan kísérelték meg a hangszer rekonstrukcióját, de mi büszkék lehetünk, mert az egyik legjobban sikerült és legszebb ilyen hangszer Sárközy Gergely gitárművész műhelyében készült. Az ő nevéhez fűzódik a világ első lantcsembaló lemeze is. Játszott a Camerata Hungarica együttesben is, melynek két lemezén is hallható a hangszer.

A hangzás mindkét hangszerére emlékeztet, hiszen a lantcsembaló egyrészt billentyűs megszólaltatású, másrészt nemcsak rézhúrok, hanem bélhúrok is bele vannak építve. Ez az egyedülálló hangzásötvözet nagyobb élményt ad, mint a két hangszer külön-külön, de mindenképpen szelídebb a hangzás, mint a csilingelő, éles hangú csembalóé.

Bach komoly irodalmat hagyott hátra lantcsembalóra írt művekből, melyeket ma inkább csembalón, zongorán, vagy clavichordon szoktak előadni. Íme egy kis ízelítő egyik darabjából, bár nekem személy szerint a reneszánsz vagy korabarokk darabok tetszenek jobban ezen a hangszeren.

2 megjegyzés:

twillight írta...

Olyan linked nincs, amin magát a hangszert tudnánk hallgatni valamennyit?

(amúgy ma meglesz az Énekek Éneke)

Zsuzs írta...

Sajnos olyan hangfájlt vagy videót eddig nem találtam az interneten.

(Na arra kíváncsi leszek :))