2010. január 28., csütörtök

Banános-diós gyümölcskenyér



Természetesen ez is glutén- és cukormentesen készült (úgy tudom, a tiszta zabliszt gluténmentes, a gluténérzékenyeknek mégsem ajánlják, mert a zabot a búzával együtt szokták termeszteni, így óhatatlan a két gabona keveredése betakarításkor).
Sajnos az arányokat nem tudom visszaadni, mert mindig rögtönzök a konyhában, mint ahogy most is: a hozzávalókat találomra dobom bele a keverőtálba.
A szárazanyagok: mandulaliszt, kókuszliszt, zabliszt és kis mennyiségben nyílgyökérliszt. Ezenkívül szódabikarbóna, sütőpor, só, sztíviapor, tört dió, fahéj, finomra őrölt kardamommag és szerecsendió.
A folyékony hozzávalók: olvasztott vaj, tojások, 2 evőkanál tejföl, vaníliaaroma, rum, agávénektár, és néhány jól összetört érett, puha banán.

Az eredmény: egy vekni rugalmas, egyáltalán nem száraz, pikáns ízű gyümölcskenyér.

2010. január 25., hétfő

Sütőtökös pite


Az alaptészta mandulaliszt, kókuszliszt, nyílgyökérliszt és zabliszt keverékéből áll, vajjal, sóval, sztíviával és sütőporral dúsítva. A töltelék: sütőtök (előzőleg sütőben megsütve, majd pürésítve), krémsajt, bio vaníliás pudingpor, tej, narancshéjreszelék, sztívia és agávénektár. A tetejére aszalt feketribizli és dió került.

2010. január 21., csütörtök

Két újabb alacsony GI-jű édesség

Gluténmentes, ropogós aljú almás pite újrafogalmazva. És igazi vaníliával.



Csokis süti (chocolate chips cookies) újrafogalmazva. Ráadásul 75% kakaótartalmú feketecsokoládéval.



Mindkét sütemény alaptésztája mandulalisztből, kókuszlisztből, és nyílgyökérlisztből áll. A csokis sütihez még adtam zablisztet is, ami kihagyható, ha gluténmentesen szeretnénk elkészíteni a sütiket. Helyette rizsliszt is megteszi.
Ehhez jön még a sütőpor, szódabikarbóna, egy kis só, vaj, édesítéshez pedig felerészben sztívia, felerészben agávé nektár (DM boltokban kapható). Rostban gazdag, szénhidrátban szegény, mértékkel fogyasztva kifejezetten egészséges édességek.
A pontos arányokat kérésre szívesen közlöm, de most nem vesződnék velük.

2010. január 16., szombat

Aszalt paradicsomos-fokhagymás-sokmagos-rozmaringos gluténmentes, alacsony GI-s kenyér


Rövid nevén: AZ egészséges kenyér.
Rengeteg hozzávaló kell, de mindenből csak kis mennyiség. Íme a lista:

2 evőkanál mandulavaj (nálam ez házikészítésű, egy korábbi bejegyzésemben a receptje megtalálható) vagy mogyoróvajkrém
2 evőkanál olívaolaj
4 tojás
3 evőkanál mandulaliszt, vagy házilag kávédarálóban finomra darált blansírozott mandula
3 evőkanál lenmagliszt
3 evőkanál kókuszliszt, vagy házilag kávédarálóban finomra darált kókuszreszelék
2 evőkanál nyílgyökérliszt (beszerzési forrás: Ázsia Bt, Nagyvásárcsarnok)
1/2 teáskanál jódozott tengeri só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1 maréknyi aszalt paradicsom apróra vágva (én a saját készítésűmet használtam fel, erre is van itt recept)
1/2 maréknyi friss rozmaringlevélke
5 közepes gerezd fokhagyma vékonyra szelve
1/2 marék pirított fenyőmag
1/2 marék hántolt és pirított tökmag
1/2 marék pirított napraforgómag

Íme a hozzávalók egy tálban:

Ezt mind nagyon alaposan össze kell keverni, és egy kiolajozott kenyérsütőformába beleönteni. Közepes lángon 30-40 percig kell sütni (tűpróba). Körülbelül 70 dekás kenyeret kapunk, ami könnyen töredezik, de annál finomabb.
Ilyen csinos volt a sütőformában:



Önmagában is nagyon jó, de még jobb valamilyen sajttal vagy szendvicskrémmel.

2010. január 13., szerda

Gluténmentes, cukormentes finomságok

Szendi Gábor legújabb, a paleolit táplálkozásról szóló könyve ihlette ezeket az ételeket.
Az első maga Szendi úr mákos muffinja, a receptje a blogján olvasható. Annyit módosítottam rajta, hogy a zabkorpa mennyiségét megfeleztem, a többit kókuszliszttel pótoltam ki, illetve steviával (sztíviával) édesítettem a masszát. A sztívia olyan természetes, növényi édesítő, melyben nincs kalória, és az inzulinrezisztenciát sem befolyásolja negatív irányban. Íme a mákosmuffin, benne aszalt vörösáfonya és kandírozott gyömbérdarabkák:



A következő pedig egy sajtos kréker, melynek a receptjét még nagyon régen tettem el magamnak, de már nem tudom kikeresni, pontosan hol található az interneten. A hozzávalók:

1 csészényi lenmagliszt (vagy kávédarálóban finomra őröljük a lenmagot, vagy akár készen is megvehetjük bioboltokban)
1 csészényi amarántliszt (az amarántmag, melyet kávédarálóban megőrölhetünk, szintén bioboltokban kapható)
1 csészényi mandulaliszt (kávédarálóban készíthetjük: finomra darált manduláról van csak szó)
1 marék hántolatlan bio szezámmag
1 teáskanál borkősav (segíti a sütőpor munkáját, és még antioxidáns is)
1/2 csészényi nyílgyökérliszt (kapható az Ázsia Bt. boltjában - Nagyvásárcsarnok)
1/2 csomag sütőpor (ha már teljesen gluténmentesen akarjuk, akkor figyeljünk oda, hogy ne búzakeményítő legyen benne)
1/2 teáskanál só
2 evőkanál medvehagymás pestokeverék (kapható az Ázsia Bt. boltjában)
1 teáskanál fokhagymagranulátum
6 ek olívaolaj
6 ek kaukázusi kefir, esetleg tejföl
Másfél csészényi finomra reszelt parmezánsajt.

A száraz anyagokat jól összekeverjük, ezután öntjük bele az utolsó két hozzávalót, és két, vagy három tésztalabdává összegyúrjuk. Így fog kinézni:



A sütőt 220 Celsius fokra (kb. 4-5-ös, vagyis közepes fokozat gázsütőnél) előmelegítjük, laposra kinyújtjuk a tésztát, és valamilyen tetszés szerinti szaggatóval kiszaggatjuk. Ajánlott rizsliszttel megszórni a nyújtódeszkát és a sodrófát. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk a lepényeket, amikből ropogós krékerek sülnek kb. 30-35 perc után. A krékereket rácson hűtsük ki, zárt műanyag dobozban egy hétig is elállnak:



Ajánlott mártogatni vagy megkenni valami finomsággal, mondjuk fetasajt-krémmel, tonhalkrémmel, ízesített juhtúróval, de klassz lehet még aszalt paradicsommal vagy olívabogyóval is.