2010. január 13., szerda

Gluténmentes, cukormentes finomságok

Szendi Gábor legújabb, a paleolit táplálkozásról szóló könyve ihlette ezeket az ételeket.
Az első maga Szendi úr mákos muffinja, a receptje a blogján olvasható. Annyit módosítottam rajta, hogy a zabkorpa mennyiségét megfeleztem, a többit kókuszliszttel pótoltam ki, illetve steviával (sztíviával) édesítettem a masszát. A sztívia olyan természetes, növényi édesítő, melyben nincs kalória, és az inzulinrezisztenciát sem befolyásolja negatív irányban. Íme a mákosmuffin, benne aszalt vörösáfonya és kandírozott gyömbérdarabkák:



A következő pedig egy sajtos kréker, melynek a receptjét még nagyon régen tettem el magamnak, de már nem tudom kikeresni, pontosan hol található az interneten. A hozzávalók:

1 csészényi lenmagliszt (vagy kávédarálóban finomra őröljük a lenmagot, vagy akár készen is megvehetjük bioboltokban)
1 csészényi amarántliszt (az amarántmag, melyet kávédarálóban megőrölhetünk, szintén bioboltokban kapható)
1 csészényi mandulaliszt (kávédarálóban készíthetjük: finomra darált manduláról van csak szó)
1 marék hántolatlan bio szezámmag
1 teáskanál borkősav (segíti a sütőpor munkáját, és még antioxidáns is)
1/2 csészényi nyílgyökérliszt (kapható az Ázsia Bt. boltjában - Nagyvásárcsarnok)
1/2 csomag sütőpor (ha már teljesen gluténmentesen akarjuk, akkor figyeljünk oda, hogy ne búzakeményítő legyen benne)
1/2 teáskanál só
2 evőkanál medvehagymás pestokeverék (kapható az Ázsia Bt. boltjában)
1 teáskanál fokhagymagranulátum
6 ek olívaolaj
6 ek kaukázusi kefir, esetleg tejföl
Másfél csészényi finomra reszelt parmezánsajt.

A száraz anyagokat jól összekeverjük, ezután öntjük bele az utolsó két hozzávalót, és két, vagy három tésztalabdává összegyúrjuk. Így fog kinézni:



A sütőt 220 Celsius fokra (kb. 4-5-ös, vagyis közepes fokozat gázsütőnél) előmelegítjük, laposra kinyújtjuk a tésztát, és valamilyen tetszés szerinti szaggatóval kiszaggatjuk. Ajánlott rizsliszttel megszórni a nyújtódeszkát és a sodrófát. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk a lepényeket, amikből ropogós krékerek sülnek kb. 30-35 perc után. A krékereket rácson hűtsük ki, zárt műanyag dobozban egy hétig is elállnak:



Ajánlott mártogatni vagy megkenni valami finomsággal, mondjuk fetasajt-krémmel, tonhalkrémmel, ízesített juhtúróval, de klassz lehet még aszalt paradicsommal vagy olívabogyóval is.

Nincsenek megjegyzések: