2010. január 16., szombat

Aszalt paradicsomos-fokhagymás-sokmagos-rozmaringos gluténmentes, alacsony GI-s kenyér


Rövid nevén: AZ egészséges kenyér.
Rengeteg hozzávaló kell, de mindenből csak kis mennyiség. Íme a lista:

2 evőkanál mandulavaj (nálam ez házikészítésű, egy korábbi bejegyzésemben a receptje megtalálható) vagy mogyoróvajkrém
2 evőkanál olívaolaj
4 tojás
3 evőkanál mandulaliszt, vagy házilag kávédarálóban finomra darált blansírozott mandula
3 evőkanál lenmagliszt
3 evőkanál kókuszliszt, vagy házilag kávédarálóban finomra darált kókuszreszelék
2 evőkanál nyílgyökérliszt (beszerzési forrás: Ázsia Bt, Nagyvásárcsarnok)
1/2 teáskanál jódozott tengeri só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1 maréknyi aszalt paradicsom apróra vágva (én a saját készítésűmet használtam fel, erre is van itt recept)
1/2 maréknyi friss rozmaringlevélke
5 közepes gerezd fokhagyma vékonyra szelve
1/2 marék pirított fenyőmag
1/2 marék hántolt és pirított tökmag
1/2 marék pirított napraforgómag

Íme a hozzávalók egy tálban:

Ezt mind nagyon alaposan össze kell keverni, és egy kiolajozott kenyérsütőformába beleönteni. Közepes lángon 30-40 percig kell sütni (tűpróba). Körülbelül 70 dekás kenyeret kapunk, ami könnyen töredezik, de annál finomabb.
Ilyen csinos volt a sütőformában:



Önmagában is nagyon jó, de még jobb valamilyen sajttal vagy szendvicskrémmel.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

Fantasztikusak a paleo kenyerek és ha az ember hobbinak véli az egészséges táplálék előállítását akkor rajta kreativan előre.
KÉRÜNK MÉG NAGYON SOK FINOM RECEPTET.
Üdvözlettel
GK

Zsuzs írta...

Köszönöm szépen a dícséretet és a biztatást, egyfolytában új dolgokon gondolkodom, de csak ami jól sikerül, azt közlöm le. Folyt. köv! :)

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon tetszik ez a kenyér, szerintem hamarosan ki fogom próbálni, mert azért hiányzik valami sós is.
Nemrég, 2 hónapja kezdtem el paleozni és eddig csak a sütiken járt az eszem. :-)
Ha gondolod nézd meg a blogomat, én is paleon főzök.
További klassz paleo recepteket!

Maria írta...

Szia,

Csatlakozom a többiekhez, nagyon jól hangzik ez a recept, alig várom hogy kipróbálhassam! Viszont az lenne a kérdésem, hogy "közepes lángon" az hány fok pontosan? Mert nem vagyok egy kenyérsütő-bűvésznő (még :).
Köszi szépen előre is!

Andi írta...

Fantasztikus recept és megjelenés, alig várom, hogy elkészítsem! Az én agyam is folyamatosan az újításokon, kísérletezéseken jár. Ez már csak ilyen paleos szokás... :) Köszönet a receptjeidért! Már az ihlet is elegendő sok esetben, amiket belőlük merítünk. Várjuk a folytatást!

Zsuzs írta...

Köszönöm szépen az elismerő szavakat! Közben eszembe jutott, hogyha macerás a mandulavaj készítése, simán helyettesíthető ebben a receptben a kókuszzsírral.
Kedves Mária!
A közepes láng, az gázsütőnél a 4 - 5 ös fokozatt között van, és 180 foknak felel meg legjobb tudásom szerint. Inkább lassú tűzön kell sütni, mert a belsejének a legnehezebb átsülni, a szélei viszont nem éghetnek meg. Javaslom a tűpróbát is. Sok szerencsét!