2009. szeptember 15., kedd

Mai okoska

A minap I. (Nagy) Lajos királyunkról olvasgattam, és nagyon érdekesnek találtam, hogy a szokásos címein felül ("Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország stb., stb. királya") néhány évre megszerezte a Jeruzsálem királya címet is. Hogy került ő oda? Úgy tudtam, hogy egyetlen királyunk II. András/Endre volt, aki megjárta a Szentföldet a - mellesleg sikertelen - ötödik keresztes hadjárat során. Ez utóbbiról még annyi érdekesség, hogy a hadjárat ideje alatt többször előfordult, hogy a keresztény hadak legnagyobb megrökönyödésére a magyar vezérek a csata megállítására adtak utasítást, mivel a velük szemben álló muzulmán (török, türk, kurd) csapatok harcosaiban testvérnépeket láttak.

Lajosra visszatérve: lovagkirályunk valóban sosem járt a Szentföldön, a Jeruzsálem királya címet akkor szerezte meg, amikor első itáliai hadjárata (1347-48) során elfoglalta Nápolyt. A Nápolyi királyságot birtokló I. Károly szicíliai király még 1277-ben megvette a királyi címet a magát Jeruzsálem jogos királynőjének tartó Poitiers Mária antiochiai hercegnőtől, így a további nápolyi királyok emiatt tartottak igényt e címre. További érdekesség azonban, hogy Lajos tulajdonképpen már akkor "Jeruzsálem királya" volt, mikor trónra lépett 1342-ben, vagyis az itáliai hadjárata után kétszeresen is Jeruzsálem uralkodója lett, ugyanis ... és akkor térjünk ismét vissza II. Andásra:

 a Jeruzsáleminek nevezett 1217-18-as szentföldi hadjárat után II. András felvette a Jeruzsálem királya címet mint II. Baldvin ükunokája, melyet 1918-ig minden magyar király viselt őutána! IV. Károly koronázási esküjében még szerepelt a címek felsorolásában. Előfordulása ennek a címnek a premodern korban az volt, hogy amikor II. József német nevek felvételét rendelte el zsidó alattvalói számára, és az alattvalók berzenkedtek, hogy a császár milyen alapon kényszeríti őket ilyesmire, az udvari válasz az volt, hogy az uralkodó jeruzsálemi király minőségében rendelkezik a zsidók fölött.

A képen a Lajos által kétszer is elfoglalt híres nápolyi várak egyike, a Castel Nouvo
 
Forrásaim: Wikipédia, Hétköznapi élet Mátyás király korában (E. Kovács Péter), illetve http://www.hetek.hu/,  http://www.baranta.net/

1 megjegyzés:

twillight írta...

Ez nagyon lol.
Esetleg van valahol komplett lista, milyen címeket bitzokoltak a magyar királyok? Kinek volt a legtöbb?