2009. szeptember 6., vasárnap

A csíráztatott magvak tápértéke 3.




A hüvelyesekben található emésztést nehezítő vegyületek


Néhány hüvelyes olyan enzimeket tartalmaz, melyek az emésztést gátolják. Ezeket azonban a főzés semlegesíti. A hüvelyesek magvaiból csíráztatott sarjakban ezek az enzimek természetes módon modifikálódnak, így mentesekké válnak az emésztést gátló hatásuktól.


Szaponinok


A szaponinok a glikozidok olyan csoportja, melyek gazdagon találhatók a búza- és lucernacsírában. Ezek az anyagok zsíroldó hatásúak, csökkentik a koleszterinszintet (de nem a jótékony hatású HDL zsírokét). A szaponin segít abban, hogy a nyirokrendszer ne terhelődjön túl azáltal, hogy elszállítja a szervezet sejtjeiből a méreganyagokat. A szervezet kémiai egyensúlyának megingása esetén, vagy ha valamilyen sérülés következik be, az adott területért felelős nyirokban található nyálka mennyisége természetszerűleg megnő. Ez a nyálka/nyák betokozódik, hogy a nyirokfolyadék elvezetése biztosított legyen. A szaponinok segítenek a nyálka lebontásában és elvezetésében, csökkentve így a nyomást, s ezzel lehetővé téve a gyógyulást. A szaponinok jótékony hatása az arterioszklerózisban és a szív- és érrendszeri betegségekben is megmutatkozik. A szaponinok az olyan ölősejtek, mint a T-limfociták, és az interferon aktivitásának növelésével stimulálják az immunrendszert. A lucernasejtekben található szaponintartalom 450%-kal nagyobb, mint a ki nem csírázott lucernamagban.



Glükorafanin, szulforafán és a 2-fázisos fehérjék


A glükorafanin a brokkolicsírában található vegyület, amely a 2-fázisos fehérjék kialakulását segíti elő. Ezek a fehérjék meggátolják, hogy a szabadgyökök károkat okozzanak a szervezetben. Mint ahogy korábban említettük, a szabadgyökök az anyagcsere instabil kémiai melléktermékei, melyek a sejtmolekulákat rombolják. A 2-fázisos fehérjék kitakarítják a szervezetből az oxidánsokat, sőt már a létrejöttüket is gátolják. A brokkolicsíra szulforafánban is igen gazdag, mely beindítja a 2-fázisos méregtelenítő enzimeket.

Genistein


A genistein a vöröslóherében, a szójában, feketebabban és a mogyoróban található rákellenes vegyület. Megakadályozza a tumoron belül az új vértestek létrejöttét. Minthogy a daganatoknak új vértestekre van szükségük a továbbterjedéshez, a genistein hatékonyan „éhezteti ki” a ráktumorokat.


P4D1 faktor


Az árpafű a búzafű minden jótékony hatásával rendelkezik, viszont még egy olyan faktort is tartalmaz, amelyet P4D1-nek nevezünk. Ez az anyag nemcsak erős gyulladáscsökkentő, de a szervezetben található sejtek DNS-eit is helyreállítja. Ez a folyamat a rákos szerveződések kialakulását, a sejtöregedést és a sejtpusztulást gátolja. Az emlősökben visszatartja a hasnyálmirigy-gyulladást, a szájherpeszt, a szájüreg gyulladásait és a bőrgyulladást.

A mungóbab-, búza-, retek-, szójabab-, és lucernacsíra tápértékének összehasonlító táblázata szerint a retekcsíra a leggazdagabb vitaminban és ásványianyagban.
A képen három- és négynapos lucerna- és görögszénamag-csírák láthatók.

Nincsenek megjegyzések: