2010. július 21., szerda

Fagyirecept közkívánságra

Az alábbi fagyi korrigált receptje a következő (az eredeti hozzávalók után zárójelbe tettem az én általam használt hozzávalókat):

Hozzzávalók a vaníliafagyihoz: 3 csésze (1 csésze = kb. 2.2 dl) zsíros habtejszín (kókusztejszín és zabtejszín vegyesen). 1 csésze teljes tej (laktózmentes tej). ¾ csésze cukor (1 csapott teáskanál sztíviapor és kb. 2 evőkanál xilit). Ízlelgetni kell majd a fagyit főzés közben, lehet, hogy ez az arány valakinek túl édes, másnak meg kevésbé az. 4 tojássárgája felverve. 2 teáskanál vaníliaaroma (én saját készítésű vaníliaesszenciát tettem bele).


Hozzávalók a Mogyoróvajas szószhoz: ½ csésze mogyoróvaj (mandulavajkrém, ennek receptjét is alább közlöm), ½ csésze zsíros habtejszín (zabkrém vagy kókusztejszín), 2 ek light kukoricaszirup (1/2 ek sztívia, 1 ek xilit – de ez is inkább ízlés szerint), ¼ csésze barnacukor (ez elmarad).

Elkészítés: A tojássárgákat a sztíviával és xilittel gőz fölött sűrűre főzzük (vigyázat, nem szabad felforralni, mert akkor rántotta lesz az eredmény), majd szép lassan hozzáöntjük a tejszíneket, a tejet és a vaníliaaromát. Sűrű állagúnak kell lennie. Hagyjuk, hogy kihűljön, közben elkészítjük a mandulavajas szószt: lassú tűzön felforraljuk az összekevert hozzávalókat. Ezt a masszát is hagyjuk kihűlni, majd kanalanként felváltva tesszük bele a fagyigépbe vagy a fagyasztóba kerülő műanyag dobozba a két masszát. Ha nem fagyigéppel készítjük el, akkor óránként át kell keverni a fagyimasszát, hogy egyenletesen fagyjon meg.

Mandulavajkrém készítése: 240 g (3x 80 g-os ) pirított, hántolt sós mandula, kb. 2-3 evőkanálnyi mandulaolaj, kb. ½ mokkáskanál sztíviapor és mellé ízlés szerint 1, maximum 2 teáskanál xilit. Elkészítés: a mandulákat nagyon alaposan összedaráljuk, majd lassabb fokozaton folyamatosan hozzáadva a mandulaolajat tovább verjük. Az állaga sűrűbb kell, hogy legyen, mint a mézé, kenhető, viszonylag sűrű krémet kell, hogy kapjunk. Ha nagyon sűrű, akkor még verjünk bele olajat. Ha megvan a kívánt állag, verjük bele az édesítőket. Ízre kellemesen, de nagyon enyhén sós-édes kell, hogy legyen. Egyik irányba sem tolódhat el az íze.

Sok sikert és jó étvágyat! :)

2 megjegyzés:

harmony írta...

aranyos vagy, köszönöm szépen:))

Zsuzs írta...

Javítottam a recepten: 1 csésze felel meg kb. 2,2 dl-nek, úgyhogy háromszor kell majd venni ezt a mennyiséget a fagyi elkészítéséhez.