2010. szeptember 26., vasárnap

Paleo édesség a spanyol konyhából

Csak utólag jöttem rá, hogy ez a recept mennyire beleillik a paleolit étrendbe. A spanyol neve: Gató d'Ametlla. Tegnap spanyol napot tartottunk itthon, a csirkéről, melynek neve Viva Madrid Spanish Chicken, és melynek receptjét az allrecipes.com-ról szedtem le, most fotóm nincs, de nagyon finom lett. Datolya kell hozzá, és az bolondítja meg az egészet.
Az édesség eredetileg Valldemossából származik, és egy nagyon egyszerű mandulatorta. Szivacsos, rugalmas, még akár kenyéralapnak is tökéletes lenne, úgyhogy mindenképpen fogok vele kísérletezni. Az ízvilága kevésbé izgalmas, muszáj vagy valamilyen fagylalttal, vagy mártással enni, hogy ne legyen olyan nyögvenyelős. Mi sztíviával és kókuszkrémmel kikevert natúr krémsajttal ettük, amibe aszalt gyümölcsöket szórtam. Érdekessége, hogy ehhez a tésztához semmiféle zsiradékot nem kell hozzátenni, a mandulában és a tojássárgájában található olaj/zsír bőven megzsírozza a sütit. Szilikonformában sütöttem, így kivajazni sem kellett a sütőedényt. Ilyen jópofán összegyűrődött a teteje, miután kivettem a sütőből:


Rengeteg tojás kell hozzá, a recept szerint nyolc, szétválasztva. A másfél pohárnyi cukrot xilittel és sztíviával pótoltam (került bele egy kis gyümölcscukor is, mert nem volt itthon elég xilitem, a sztíviával viszont nem lehet visszaadni, vagy helyettesíteni a szükséges cukorkonzisztenciát). 1-1 teáskanál fahéj, és reszelt citromhéj  kell még bele, ezenkívül fél teáskanálnyi vaníliakivonat. A legfontosabb hozzávaló: 2 pohárnyi, kávédarálóban őrölt, blansírozott mandula.
A sárgákat, és a cukrot habosra kell verni, utána a masszába kell keverni az ízesítőket, végül a mandulát. Nagyon sűrű masszát kapunk.
A fehérjéket célszerű szódabikarbónával felverni, de nem kell teljesen keményre, ha beleteszünk és kiveszünk belőle egy kiskanalat, akkor kis csúcsocskát kell, hogy képezzen maga után. Nagyon óvatosan, és lassan, kis adagonként kell összekeverni a mandulás masszába.
Gázsütőben 4-es fokozaton kell 30 percig ill. tűpróbáig sütni, közben a sütőt nem szabad nyitogatni.
A formából nagyon könnyű kivenni, és ugyanígy nagyon könnyű felvágni is. Nem morzsálódik, nem szakad, tortaalapnak is kitűnő.

2010. szeptember 18., szombat

Gombaszárítás

Az egyik leszedte, a másik bevizsgáltatta, a harmadik megszárította az aszalógépével, és majd többen mindet megeszik. Szárított őzlábgomba házilag.
Az aszalógépben a friss gomba:


Aszalás után a kész csomag. Szárítva is nagyon aromás az illata.

2010. szeptember 17., péntek

Macskaprojekt - Patyi megérkezik

Hogy Rozi ne legyen egyedül naponta 8-9 órákat, miután elkezdődik az iskola, eldöntöttük, hogy szerzünk neki egy kis havert, akivel elhancúrozhat és összebújhat, ha akar. Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a kis féltestvérét is elhozzuk az első gazditól, akivel egy néhánynapos összeeresztés során (az első gazdinál volt vendégségben, amíg mi nyaraltunk) újra nagyon megbarátkozott. Patyi első másfél-két napja nagyon nehéz volt nálunk, szegény nagyon félt - mindenkire, még Rozira is fújt. A második naptól viszont már otthonosan mozgott nálunk, és újra elkezdett játszani Rozival. Azóta is nagy a barátság, egy tálból esznek-isznak, egy alomtálat használnak, és együtt verik le a szobanövényt a lányok komódjáról. Patyi nagyon édesen dorombol, ő egy kicsit cicásabb (:-)), mint Rozi, jobban elvan a karjainkban, és nagyon szeret cicapuszit adni.

Megy a hancúrozás:
Még Blanka kezében is gyúrják egymást:
A zöldszemű szörnyek!
Édes az álom a lányok kanapéján:
A Scientific American egyik online kiadásában olvastam, hogy a macskák nemcsak akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat, vagy finom falatokra vágynak a gazditól, hanem akkor is, amikor valamiféle betegségben szenvednek. A 25 és 110 Hz közötti frekvenciájú rezgés, amit a dorombolásukkor kibocsátanak gyógyító folyamatokat indít be a szervezetükben. Tehát a dorombolás öngyógyító jelenség is. Ebből már könnyen magyarázható az is, miért hat az emberre megnyugtatóan, és miért oldja a stresszt és csökkenti a vérnyomást egy cica jelenléte és a vele való bensőséges kapcsolat.

2010. szeptember 16., csütörtök

Macskaprojekt - Újabb Rozifotók

Nagyon vidám az élet kismacskával. Pláne, ha kettő is van belőle. De most még maradjunk csak Rozinál néhány fotó erejéig.

Édes az álom Blankával:

Tigrisjelmezben:

Mindenhová felmászik (tarzankodik):

Púposít:

Szemérmetlen pózban szunyókál Zsófi ölében:

Minden táska és szatyor nagyon érdekli. Ez itt Blanka iskolatásjáka, benne a bizonyítványával:

A madarak továbbra is nagyon érdeklik:

Szeretne velük mancsot fogni. Bizonyára:

2010. szeptember 15., szerda

Macskaprojekt 2. - Rozi kalandjai

Édes fotók Roziról.
Van neki játékegere:
Mindenhová bebújik:
Rozi ásít:
Szereti (Szeretné) a madarakat:
Délutáni alvás a kacsával:

2010. szeptember 14., kedd

Macskaprojekt 1.

Rozika júliusban érkezett hozzánk. Nehéz újszülöttkorán a gondos első gazdi szerető kezei segítették át. A születése utáni harmadik napon ugyanis anyukája (Schrödinger - van is valahol róla egy kép alább. A rakás alján Rozi látható miniatűrben) szőrén-szálán eltűnt. A három kicsi anyatej és puha melegség nélkül maradt. A gazdi rohant velük az orvoshoz, ahol megállapították, hogy amellett, hogy mesterséges táplálásra szorulnak, komolyan betegek. Az állatorvosék nagy nehezen kikezelték őket, és a gazdi is mindent megtett, hogy jó pótanyukájuk legyen. Közben az állatorvosnál a három kicsi mellé befogadott egy negyedik cicababát, úgyhogy újra népes lett a cicacsalád.

Ezen a képen Rozika ebédel:


Ezen a képen Rozi és a negyedik, örökbefogadott kiscica, Patyi látható:

A következő kép már nálunk készült a nyáron. Ilyen szépen kikupálódott, de még mindig nagyon nünüke:

Ez pedig a mai állapota körülbelül négy és fél hónaposan.
Lesz folytatás, a sztorinak még nincs vége.