2010. február 28., vasárnap

Répatorta sajtkrémmel

 
Hihetetlenül finom lett: a recept kiváló. Tettünk még a tésztába mazsolát, de egyébként pontosan követtük az utasításokat (Zsófival és Blankával közösen készítettük). A torta tetejére krokant mogyoró került.

2010. február 19., péntek

Csokiba rejtett finomság

 
Ha nem is paleolitédesség (a csokoládé nem igazán engedélyezett), de ugyanúgy kímélő, gluténmentes és egészséges tápanyagokat tartalmaz. Nagy mennyiséget ebből sem ajánlott fogasztani. 
A kuglófformában elkészített édességet ez és ez a recept ihlette. Annyit módosítottam, hogy a finomság aljára még szórtam egy kis aszalt áfonyát. A mini kuglófformákat két rétegben 75%-os feketecsokoládéval kentem be. Mikor néhány percnyi fagyasztás után a csokoládébevonat megszilárdult, a közepükbe kanalaztam a következő, előzőleg alaposan kikevert tölteléket: házilag készített mandulavajkrémmel kevert pirított kókuszreszelék + 1 evőkanálnyi lenmagőrlemény + sztívia és agávészirup. A mandulavajkrémes massza tetejére kerültek az aszalt vörösáfonyadarabok. Így nézett ki az utolsó előtti művelet után:

  
 Miután ezzel megvoltam, ráöntöttem a maradék felolvasztott csokoládét, hogy az egészet befedje. Félórát a fagyasztóban pihentettem, hogy a csoki minél hamarabb megszilárdulhasson. Ezután a minikuglófokat a szilikonformából kiborítottam, és mielőtt nekikestünk volna, félbevágtam őket. Nemcsak a látvánnyal, de az ízével is nagyon elégedettek voltunk. Jól néz ki, mi? Gasztroajándéknak is kitűnő.
 

2010. február 17., szerda

Túrós pogácsa

Mostantól beiktatom az "egészségtelen táplálkozás" nevű címkét. Ez a pogácsa méltán érdemli meg ezt a címet, viszont eszméletlen finom. Egyetlen erénye, hogy margarin helyett kacsazsírral készült. És az, hogy Zsófival csináltuk.

2010. február 16., kedd

Paleolit süteménysütő verseny

Ezekkel a sütikkel és az aszalt paradicsomos-sokmagos kenyeremmel neveztem. Sajnos nem nyertem semmit, olyan erős volt a verseny, ami végülis nagyon klassz. Kóstoltam másokéból, tényleg le a kalappal a többiek előtt (is :)). A baloldalon fent: csokoládés keksz, lent almás-áfonyás kosárka. Jobboldalon fent: moszkauer kókuszos mázzal, középen kókuszos krémmel és aszalt meggyel töltött táska, alatta palacsinta mandulás csokoládékrémmel.

2010. február 15., hétfő

2010. február 12., péntek

Paleo sajtos kosárka

 
  
Az alap továbbra is gluténmentes lisztkeverék (mandulaliszt, kókuszliszt, zabliszt, lenmagliszt, őrölt szezámmag, nyílgyökérliszt), sütőpor, tojás, só, kókuszzsír és vaj. A töltelék: rizsliszttel készített besamelmártás, rengeteg reszelt sajt, tojás, és a tetejére medvehagyma).

2010. február 5., péntek

Kacsamell és currys banáncsatni (chutney)

Sokféle fűszerrel megszórt sült kacsamell, és pikáns currys-mazsolás-zöldalmás banánchutney. Megpróbálom a receptjét rekonstruálni, és a későbbiekben leközölni.