2009. augusztus 22., szombat

Dhal - a gyerekek is szeretik


Indiai zöldségétel vöröslencséből. Ez is körülbelül húsz-huszonöt perc alatt megvan.

Hozzávalók (ízlés szerint, én már a mennyiségekkel nem sokat foglalkozom):

A főzés megkezdése előtt 15 perccel hideg vízben beáztatott vöröslencse (ahol sokan vannak, ott fél kilóból, ahol ketten-hárman, elég 25 dkg.)
apróra vágott vöröshagyma
zúzott fokhagyma
vaj
őrölt koriandermag (vigyázni,erős íze van)
őrölt vagy frissen reszelt gyömbér (vigyázni, ennek is erős íze van)
őrölt rómaikömény (ezzel is kicsit óvatosabban kell bánni)
tandori masala fűszerkeverék (erős piros színű, ebből lehet nagyobb mennyiség, kivéve, ha nem szeretjük a csípőset)
korma fűszerkeverék (sárga színű - ebből is lehet nagyobb mennyiség)
sűrített paradicsom, legalább 1 dl

tejszín

Amíg ázik a lencse, a hagymát és fokhagymát megpucoljuk, a fokhagymát átnyomjuk a fokhagymanyomón. Kb. 1,5 evőkanál vajat mély főzőedényben megolvasztunk, rádobjuk a hagymákat, és ha megpirultak, beleszórjuk az összes fűszert úgy, hogy még 3 percig tovább pirítjuk az egészet. (Az indiai konyha sajátossága, és ettől ilyen csodálatosak az ízei, hogy a fűszereket előbb vajon megpirítják.)
Ezután következik a lecsöpögtetett vöröslencse egy kis vízzel. Kb. 15 percig főzzük, amíg a lencse szét nem esik, és nem lesz az egésznek főzelék állaga. Ekkor jöhet bele a paradicsom. Tovább főzzük 2 percig, kóstolgatjuk, hogy milyen, tovább ízesítjük, ha kell, és ha már jónak találjuk, jöhet bele a két-három evőkanálnyi tejszín, hogy az ízek selymesebbek legyenek. Hagyjuk, hogy még ezzel is forrjon egyet, és már lehet is tálalni.

2009. augusztus 20., csütörtök

Japán stir-fry (keverve-sütve)


Ha kevés ideje van az embernek, a legjobb ilyen ételeket készíteni. Mindennel együtt 15 perc alatt megvan, és viszonylag egészséges is. Kevés olajon hirtelen, sűrűn kevergetve kell sütni a zöldséget, a könnyen és gyorsan puhuló, kockákra vágott húst (csirkemell, sertésszűz) vagy éppen tofut, kicsit leönteni szójaszósszal, és még amihez az embernek gusztusa van.
Ehhez az ételhez füstölt tofut, shiitake gombát (mindkettő nagyon egészséges, az utóbbi kifejezetten gyógyhatású gomba), zöldpaprikát, leveles spenótot, hagymát és fokhagymát pirítottam szezámolajon (jó lett volna a tetejére pirított szezámmag, csak elfelejtettem), és egy pár csepp chiliszószon. Öntöttem rá a néhány bejegyzéssel korábban leírt Teriyaki-szerű szószból is. Hozzá stílusosan evőpálcika járt. Vagy úgynevezett soba tésztával (hajdinából készült metélt), vagy párolt rizzsel érdemes tálalni. A végén, ahogy a japánok be szokták fejezni az étkezést, zöld teával záródott az ebéd.

2009. augusztus 14., péntek

rajz


Zsófi lányomról. Ekkor körülbelül 5 éves volt.

Furcsa találmányok a viktoriánus korból











Kedvenc képeim régi Scientific Americanekből és más tudományos folyóiratokból olyan találmányokról, amelyekből nem lett semmi, de legalább megmosolyogtatják az embert. Ilyen például a légibicikli, az úszógép és egyéb közlekedési eszközök, a kalap-próbáló készülék, a vízi életmentő készülék (az a bizonyos bábszerű építmény), vagy a nagyszerű, tengeri navigációs eszköz, a topofón. És itt van a ringató-köpülő szerkezet, mellyel nemcsak a síró gyermeket tudjuk megnyugtatni, de még a vaj is elkészül!

2009. augusztus 13., csütörtök

A csíráztatott magvak tápértéke 2.


Vitaminok

A csíráztatott magvak mind megtartják az eredeti magban található B-vitamin komplex szintet. A karotenoidok és a C-vitamin szint viszont nagymértékben megnő. A csíráztatott magban az A-provitamin karotenoidok szintje 300%-os, a C vitaminé pedig 500%-os növekedésen megy át az eredeti maghoz képest. A lucernacsírában található klorofill-koncentrátum -, mely az A-provitamin karotenoidnak, a bétakarotinnak a forrása – a leveles kel, a spenót vagy a petrezselyemben találhatóét is túllépi. A retekcsírában található A-vitamintartalom (390 IU 100 grammban) jelentősen magasabb, mint magában a kifejlett retekben (10 IU 100 grammban).

Klorofill

A csíra szárba szökkenése és zölddé válása közötti időszakban jön létre a klorofill. A zöldcsírák igen gazdagok klorofillban, mely a karcinogénektől védi a szervezetet. A klorofill erősíti a sejteket, és méregteleníti a májat és a véráramot. Vegyileg semlegesíti a környezetből származó szennyezőanyagokat azáltal, hogy a mérgező széndioxidot lebontja, és oxigént szabadít fel. A klorofill ugyanakkor vörösvértest-építő is, normalizálja a magas vérnyomást azáltal, hogy a véráramban hígítást végez az egész test területén, és serkenti a vérsejtek szöveteinek egészséges növekedését.


A képen egynapos lucerna- és görögszénamag-csírák láthatók.

A görögszénamag (vagy más néven lepkeszegmag) csírája fehérjékben, szteroid szapogeninekben (diosgenin, yamogenin, tigogenin, teotigogenin), valamint vasban, foszforban és egyéb nyomelemekben gazdag gyógyszeralapanyag. A görögszéna gyógynövényként történő felhasználása többezer éves múltra tekint vissza. Mind az ázsiai, mind az európai gyógyászat ősidők óta alkalmazza a legkülönfélébb betegségek kezelésére étvágyjavító, koleszterincsökkentő, vércukorszint-csökkentő, fertőtlenító, vízhajtó, női klimaxos panaszokat enyhítő, vágyfokozó hatása miatt. Az indiai konyhában a görögszénamag használata mindennapos, statisztikák kimutatták, hogy igen ritkán fordulnak elő nőgyógyászati betegségek az indiai nők körében.


2009. augusztus 8., szombat

A csíráztatott magvak tápértéke 1.



Tavaly volt alkalmam angolról magyarra lefordítani egy olyan tanulmányt, mely a Gould amandina (egzotikus pintyféle) megfelelő táplálásával kapcsolatos információkat gyűjtötte össze. Történetesen nekünk is vannak ilyen madaraink, úgyhogy a motivációm így még nagyobb volt a fordításra. Sosem gondoltam volna, hogy a saját madaraimon keresztül - még ha közvetve is -, jutok olyan lényeges információkhoz, melyek az ember egészségmegőrzése szempontjából is kulcsfontosságúak.
A csírákkal kapcsolatos fejezetet részletekben közlöm. Szerintem nemcsak hasznos, hanem nagyon érdekes is.

A csíráztatott magvak tápanyagok és enzimet tárházai, és ezért számos jótékony hatással rendelkeznek. Tápanyagukban való gazdagságuk már-már elképesztő. A legtöbb növényi magban a csírázás a vízben való beáztatás során indul meg. A protoplazmába víz kerül, és ezzel emésztőenzimek kezdenek funkcionálni bennük. A magkezdeményben tárolt keményítő sokkal könnyebben emészthető egyszerű cukrokká alakul át, míg a zsírsavak szintén könnyen emészthető, vízben oldódó vegyületekké alakulnak.
Emésztőenzimek

Az enzimek katalizátorokként működnek: felgyorsítják a szervezeten belül a biológiai funkciókat. A csírákban található enzimek a következők:

Amiláz: a keményítő emésztését segíti
Proteáz: a fehérjék emésztését segíti
Lipáz: a zsírok lebontását végzi
Citokróm-oxidáz: antioxidáns
Transzhidrogenáz: a szívizom karbantartója
Szuperoxid-diszmutáz (SOD): a szervezet minden sejtjében megtalálható, a káros sugárzás hatását enyhíti, valamint lassítja a sejtöregedést.

Minden nyers étel tartalmaz a saját összetevői emésztéséhez szükséges enzimeket, de tudnunk kell, hogy a főzés, legalábbis a 48 Celsius fok feletti hőhatás, ezeket az enzimeket elpusztítja. Az emésztőenzimek előállításához szükséges képességünk igen korlátozott, s ez az öregedés során még tovább csökken. Az öregedés ezzel együtt az emésztés hatékonyságára is negatív hatással van.
Az emésztőenzimek sokkal nagyobb - 10-1000-szeres - koncentrációban találhatók meg a csíráztatott magvakban, mint a nyers zöldségekben vagy gyümölcsökben! A csíra 3-5 napon keresztül fejlődik ki, a magvakban az enzimaktivitás ekkor éri el a maximumot, a csíra pedig még mindig kicsiny méretű. Az ötödik nap után az enzimkoncentráció drasztikusan leesik, ahogy a csíranövény egyre hosszabb lesz. Ezért a csírákat a 3-5. nap között a legjobb begyűjteni (learatni :)). A legmagasabb enzimkoncentrációval rendelkező magvak a következők: rozs, búza, mungóbab, lencse és lucerna.
A képeken az egyik Gould amandinánk, illetve beáztatott, egynapos lucerna- és görögszénamagok láthatók.

Mai menü



Ma ünnepeltük a kisebbik lány születésnapját. Ő is Paris-Brest tortát kapott, de most cukorgyöngyökkel szórtam meg. Előtte grilleztünk sok-sok zöldséget, grillsajtot és kétféle darálthúsból készült húspogácsát. A húsokat japán szószba - majdnem Teriyaki-szósz - mártogattuk (a kép jobboldalán hátul). Nagyon pikáns volt, íme a recept:

1 ek vágott újhagyma
2 ek szójaszósz
2 ek frissen facsart narancs leve
1 ek rizsecet
1 tk barnacukor
1 tk reszelt citromhéj
2 tk frissen facsart citrom leve
2 tk méz
1 1/4 tk wasabi paszta
1 tk friss reszelt gyömbér.
A biztonság kedvéért érdemes kétszeres mennyiségben elkészíteni, annyira fogy!

2009. augusztus 5., szerda

Csokitrüffel


Tegnap ezt vittem vendégségbe. Az elkészítése nagyon könnyű, az eredeti recept itt található. A masszába narancshéjreszeléket tettem, így lett narancsos csoki íze. Krokant mogyoróba forgattam (igen, nálam ez visszatérő motívum édességeknél :)).

2009. augusztus 3., hétfő

További érdekességek az űrben


A napokban bukkantam egy nagyon érdekes térképre, amely megkísérelte bemutatni, a Naprendszerünktől különböző fényévnyi távolságra lévő galaxisok lakói vajon milyen amerikai tévéműsorokat nézhetnének a 2009. július 23-i állás szerint? (A térkép eredeti nagyságban ezen a weboldalon található.)

Eszerint például a tőlünk 15 fényévnyi távolságra lévő csillagrendszerek lakóinál (a Procyonton túl, de még az Altairen és a 40 Eridanin innen) most kezdődne a Jóbarátok és a Vészhelyzet sorozat (1994).
Aztán az Apollo 11 Holdraszállásának közvetítésén a tőlünk 40 fényévnyire található Zeta Reticulin rághatnák most izgalmukban a körmüket a kedves tévénézők (amennyiben tudnak ilyen jeleket fogni, és a TV-jelek nem gyengülnek az űrben, természetesen).
Amerikában már jóval a második világháború előtt megkezdődtek a tévéközvetítések. A világégésről szóló híradókat az Aldebaran csillagrendszer lakói nézhetnék most, míg az öt évvel korábban elhangzott hires első tévés elnöki beszédet a tőle öt fényévnyi távolságra lévő..... Nem látok a közelben csillagrendszert, úgyhogy még el kell telnie néhány évnek, hogy Franklin Delano Roosevelt tévébeszédét élő adásban nézhesse a Regulus és a Mizar tévéközönsége.

Utánajártam, milyen adásokat láthatnának az egyes csillagrendszerek lakói, ha netán mégsem az amerikai, hanem a magyar tévét szeretnék nézni. Megnéztem a Magyar Televízió egyik weblapját, és kicsit meglepve olvastam, hogy a Magyar Televízió kísérleti adásai csak 1954 januárjától indultak meg.

1954-ben a polgárok a Corvin Áruház kirakatában ismerkedhetnek az új technikai csodával.


További szemelvények:

Az MSZMP vezetése és Kádár János is 1957 elején már úgy érzi, hogy a hatalmat biztosan kézben tartják és elérkezettnek látják az időt, hogy a propagandacélokra igen jól hasznosítható televízió sugárzását engedélyezzék. A Magyar Televízió megszületése arra az időszakra esett, amikor az 1956-os forradalmat követő ún. konszolidációs, és stabilizációs törekvések megvalósításához az MSZMP-nek rendkívül nagy szüksége volt erre az intézményre…A Magyar Televízió első nem hivatalos adása 1957. április 30-án volt, a hivatalos kezdés május 1. Ekkor élő adásban közvetítette a Magyar Televízió a Hősök Terén rendezett ünnepséget, ahol Kádár János volt a szónok. Ekkor kezdődött a Magyar Televízió és a egyben a Híradó története.


(Most járna ez a közvetítés a Mu Arae, a Iota Horologii és a GI 777-es csillagrendszereknél.)

A Magyar Híradó első adását Képes Híradó néven 1957. július 2-án mutatták be. Érdekességképpen néhány cím az adás tartalmából:

Dolgoznak a Gyapjúfonó és Fonógyárban
Aratnak Füzesgyarmaton
Újjáépült a CORVIN mozi
VIT csillagtúra
Lengyel-magyar kerékpár verseny
Lubickoló mackók az Állatkertben
Soós Imre Temetése


(Biztos vagyok benne, hogy a földönkívüliek nagyon jól szórakoznának.)

Néhány további fontos mérföldkő a televízióközvetítések történetében:

1962-ban volt a Ki Mit Tud? vetélkedő első közvetítése
1964 - Tenkes kapitánya, indul az Iskolatelevízió – már a Beta Aquilae galaxisnál járunk, mely kb. 45 fényév távolságra van a Naprendszerünktől
1972 – Indul az MTV 2. csatornája
1974 Abigél (a Pollux, Denebora és Arcturus galaxisok közötti térben lehet most élőben látni!)
1976 Süsü
1979. áprilistól teljesen színes adás a Híradó
1981 – Indulnak a következő magazinműsorok: Ablak, Cimbora, Életet az éveknek, Pulzus, Parabola (Árkus József kajánkodásaival)
1987 – Isaura-sorozat
A Szomszédok 206. fejezetét például (1997) a Procyonon lehetne most megnézni. Ha lemaradtál, szaladj oda! :)
1998 – Indul a Barátok közt
2005 – Indul a Jóban-Rosszban. Az első adás már biztosan elhagyta a Naprendszert és valahol az Alpha Centauri közelében fogható "élőben".

(Források: www.tvarchivum.hu, http://mek.niif.hu)

2009. augusztus 2., vasárnap

Hangok az űrből


A NASA (az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala - National Aeronautics and Space Administration) már korábban megjelentetett egy CD-sorozatot a napszél (töltött részecskék folyamatos kiáramlása a Napból) valamint a bolygók, holdak, és bolygógyűrűk közötti kölcsönhatások, interakciók felvételeivel. A közhiedelemmel ellentétben a világűrben nincs tökéletes vákuum: alacsony sűrűségű, ionizált gázból áll, melyet plazmának nevezünk.A Voyagerek, a Hawkeye és más űrszondák fedélzetén elhelyezett műszerek rögzítik a plazmahullámokat, melyeket azután hanghullámokká lehet konvertálni, körülbelül úgy, ahogyan egy vevőkészülék a rádióhullámokat hanghullámokká alakítja.

Íme az egyik nagyon szép, harmonikus hangzású, meditációs zenére emlékeztető felvétel a Jupiterről.

Ez itt pedig a Szaturnusz nyugtalannak tűnő felvételrészlete, melyről egyesek a pokolbeli kínzásokra, vagy éppen a gyomorhangokra asszociának.

A Föld körüli magnetoszféra, ionoszféra és a napszél közötti interakció hallható például egy másik albumon. Ezek a rezgésfrekvenciák mind az emberi fül által is érzékelhető, 20 és 20000 Hz közötti tartományba esnek. Érdekessége ennek a felvételnek, hogy Japánban például egy az alvászavarok kezelésével foglalkozó ismeretterjesztó TV-műsorban mutatták be: a Föld Hangja igen hatékonyan alkalmazható gyermekek körében tapasztalható alvászavarok kezelésénél!
További érdekesség még, hogy a Föld hangjának felvételei delfinek és bálnák által keltett hangokra emlékeztetnek, ennek ellenére állatok közelében vagy vezetés közben nem ajánlott hallgatni az időnként igen magas és mély frekvenciák miatt.
A weblap alján található hozzászólásokból az egyik epésen megjegyzi, úgy hangzik, mint egy nagyon rossz mélysugárzós (subwoofer) buli a szomszédból. Egy másik szerint pedig olyan, mintha a Föld fájdalmasan nyögne az általunk keltett sok szennyezőanyagtól, amellyel a bolygónkat mérgezzük.