2009. július 29., szerda

Megint egy kutyarajz

Ezt most egy kicsit összecsaptam, de a pofija elég jól sikerült.

2009. július 28., kedd

Sültpaprika-saláta sajtos padlizsánkrémmel

Fűszeres Eszter nyomán készítettem, a recept itt található. A paprikasaláta alá tettem jégsalátát, lilahagymát és koktélparadicsomot is.

2009. július 26., vasárnap

Preparált zongora-játék


Itthon nem igazán ismert Aphex Twin vagy más néven AFX, eredeti nevén Richard D. James, a legújabbkori elektronikus zene fenegyereke. Sokfajta stílusban alkot (állítólag keménydrogok hatása alatt, de ehhez semmi közünk): techno, ambient, drum&bass, breakcore és egyéb kísérleti zenéket ír. Időnként a zenei ízlés és illem határait feszegeti, próbára téve az ember idegzetét, ezenkívül szörnyen felkavaró videoklipeket készíttet a zenéihez: a "Come to daddy" címűt például a Music TV rövid időn belül még az éjszakai blokkokból is száműzte.
Most azonban valami egészen szép és különleges zenét mutatok tőle, melyeket úgynevezett preparált zongorán komponált. A hangzás nem mindennapi, a Beskhu3epnm című engem például egy kicsit Bartókra emlékeztet.

Jynweythek Ylow

Beskhu3epnm

2009. július 25., szombat

Lazac cukkinivel

Ez esett meg ma a konyhában.

2009. július 24., péntek

No comment (Photo courtesy of Leon)

Lásd a bejegyzéscímkét.

2009. július 21., kedd

Újabb kutyarajz

Paris-Brest torta újra


Újra megcsináltam, nem lett nagyon mutatós, ráadásul a karamellmáz is nagyon keményre sikerült. Azért, remélem, elfogy! Így néz ki betöltés előtt.
....
Jelentem, betöltés után a látvány katasztrofális, de továbbra is reménykedem a sikerében.

2009. július 18., szombat

Házi készítésű jutalomfalat kutyáknak

Mi az, hogy a Cinka meg a Fruska el van tiltva a lábasjószágoktól?!!?
(A recept itt található.)

2009. július 17., péntek

Mandulavajkrémes csokiszelet



Az elkészítését több recept is ihlette, egyrészt az allrecipes.com-on található csokitrüffel receptek, másrészt a mogyoróvajkrémes csokiszelet receptje szintén ezen a weboldalon. Kicsit puha lett, mindenképpen hűtőben kell tartani. A tetejét krokant mogyoróval szórtam meg, hogy csinosabb legyen. Remélem, mindenkinek ízleni fog, aki kap belőle!

2009. július 14., kedd

Sárgabaracklekvár rummal eltéve

 

Nagyon finom lett. Főzés után egy pár perccel kell a lekvárba belekeverni a rumot, és utána lehet üvegekbe tölteni a kész lekvárt.
Posted by Picasa

2009. július 11., szombat

Az étteremkritika és az "évszakok rögzítésének" születése



Ki gondolná, hogy Napóleon idején jött létre az étteremkritika intézménye? Grimod de La Reyniére író és ügyvéd testesítette meg a világ első ínyesmesterét - 1803 áprilisában létrehozott egy öt-tizennyolc tagból álló kóstoló bizottságot, amely meghatározott időpontban összegyűlt egy-egy vendéglőben, és végigkóstolt egy sor ételt. A zsűri kóstolása eredményét, melyet legitimációnak nevezett, évente megjelentette a Torkosok almanachjában (L’almanach des Gourmands), mely egyben Párizs városának étkezési kalauzaként is szolgált. Így született meg az új irodalmi műfaj: a gasztronómiai kritika.

A konzerv forradalmi találmánya is ebben a korban született: Nicolas Appert lekvárfőzőmester 1795-ben találta ki módszerét a zöldségek, gyümölcsök és húsételek tartósítására. Kis üvegekbe tette a cikkekre vágott élelmet, melyeket egy nagyobb főzőedényben kigőzölt, majd azokat parafával ledugaszolta és vékony dróttal lerögzítette. Ezzel rendkívüli eredményt ért el: például a zöldborsó még 15 hónap után is megőrizte tökéletes frissességét. A konzervek eleinte egész vagyonba kerültek, de ahogy Napóleon Nagy Hadseregében is elterjesztették használatát, a törékeny üvegeket lassan felváltották a leforrasztott, olcsóbb bádogdobozok.
Az Élelmiszertechnológusok Intézetének Chicagói Szekciója 1942 óta minden évben odaítéli valakinek a Nicolas Appert díjat, mellyel élelmiszertechnológiai újítók életművét jutalmazza.

2009. július 10., péntek

2009. július 9., csütörtök

Paradicsombefőtt aszalt paradicsomból


A képen látszik, hogy sajnos a vákuum nem sikerült (buborékok az olajban), úgyhogy bármennyire is szép és gusztusos lett a fokhagymával, rozmaringágacskával és bazsalikommal, hűtőben kell tartani, és két-három héten belül el kell fogyasztani. Már elosztogattam azért néhány üveggel.
Nem adom fel, még egyszer szeretnék az idén újra ilyet készíteni, de akkor még jobban odafigyelek majd a vákuumra.
A receptje itt található, komoly technológiai folyamaton ment át az egész.
Sajnálatomra egyáltalán nem gazdaságos dolog aszalt paradicsomot készíteni-befőzni, a tíz kiló vásárolt paradicsomból lett tíz 250 ml-es üvegnyi befőtt (abból is az egyik szétpattant a forraláskor :().

2009. július 8., szerda

Egy elfeledett hangszer


Nem sokan tudják megmondani, mi volt Bach (mármint a nagy Bach, vagyis Johann Sebastian) kedvenc hangszere. Azért hangsúlyozom a keresztnevét, mert a családja hemzsegett a tehetséges zenészektől, ilyen volt például Carl Philipp Emanuel, Johann Sebastian második fia, vagy Johann Bernard Bach, akiből kettő is volt, egyikük a nagy Bach másodfokú unokabátyja, a másik pedig unokaöccse. Aztán itt van még az édesapa, Johann Aegidius, aztán Johann Christian, a tizenegyedik gyermek, illetve az idősebb fiak: Johann Christoph, Johann Christoph Friedrich, és Wilhelm Friedemann. A nagypapa nevét már nem keresném ki. :) A zenei szótárban egyébként összesen huszonkettő, természetesen ugyanahhoz a családhoz tartozó Bach szerepel.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, biztos vagyok benne, hogy alig akad valaki, aki egyáltalán hallott volna erről a hangszerről, amely két hangszer fúziója - a lanté és a csembalóé. A neve is ez: lantcsembaló. Eredeti lantcsembaló nem maradt fent a régi korokból, a mai hangszerkészítők csak az akkori leírásokra hagyatkozhatnak a megépítésében.

Világszerte is csak néhányan kísérelték meg a hangszer rekonstrukcióját, de mi büszkék lehetünk, mert az egyik legjobban sikerült és legszebb ilyen hangszer Sárközy Gergely gitárművész műhelyében készült. Az ő nevéhez fűzódik a világ első lantcsembaló lemeze is. Játszott a Camerata Hungarica együttesben is, melynek két lemezén is hallható a hangszer.

A hangzás mindkét hangszerére emlékeztet, hiszen a lantcsembaló egyrészt billentyűs megszólaltatású, másrészt nemcsak rézhúrok, hanem bélhúrok is bele vannak építve. Ez az egyedülálló hangzásötvözet nagyobb élményt ad, mint a két hangszer külön-külön, de mindenképpen szelídebb a hangzás, mint a csilingelő, éles hangú csembalóé.

Bach komoly irodalmat hagyott hátra lantcsembalóra írt művekből, melyeket ma inkább csembalón, zongorán, vagy clavichordon szoktak előadni. Íme egy kis ízelítő egyik darabjából, bár nekem személy szerint a reneszánsz vagy korabarokk darabok tetszenek jobban ezen a hangszeren.

2009. július 7., kedd

Zöldcitromlekvár brandyvel



Nagyon finom és pikáns lett, az alkohol íze nagyon szelíd benne. Sajnos nem akart besűrűsödni, lehet, hogy még kell állnia egy pár napot-hetet. A receptjét innen vettem.

2009. július 5., vasárnap

Mandulavaj


Aki már kóstolt mogyoróvajkrémet, és szereti is, annak nagyon fog tetszeni a mandulavaj. Mézzel a legjobb kalácsra vagy száraz süteményekre kenve, de van süteményrecept is, amihez ugyan eredetileg mogyoróvaj kell, de mandulavajjal biztos, hogy még annál is sokkal finomabb. Csináltam már vaníliafagylaltot mézes mogyorókrémmel, legközelebb mandulavajkrémmel is kipróbálom.
A receptje egyszerű, annyit változtattam rajta, hogy enyhén sós, pirított, hántolt mandulával készítettem, mert így jobban hasonlít az íze a mogyoróvajkrémére.

Fokhagymazselé


Ez itt a fokhagymazselé: sültekhez lesz jó mártásnak. Mivel befőztem, eláll jónéhány hónapig, legalábbis illik neki, hacsak el nem fogy hamar... És azt is remélem, hogy tényleg megkocsonyásodik, ha kihűl. A receptjét itt találtam, de alaposan átdolgoztam, mert az eredeti alapján iszonyú savanyú lett. Kétszer annyi fokhagymát tettem bele, egy részét előzőleg meg is pirítottam. Muszáj volt vízzel is felönteni, mert nagyon csípős volt a sok ecet miatt, amikor megkóstoltam. Tettem hozzá sót is, mert anélkül sem tetszett az íze.

2009. július 2., csütörtök

Palacsinta!


Kísérletező kedvemben egy újfajta palacsintát készítettem tegnap: a nyers tésztába pirított hagymadarabokat, szárított fokhagymát és durván őrölt színesborsot szórtam, a kész palacsintákat pedig a következő töltelékkel töltöttem meg: krémsajt, tejszín, reszelt füstölt sajt és curry krém. A képen látható az eredmény.
Csináltam édes palacsintát is, de ezt sem a szokványos módon, mert a töltelék vaníliakrémjébe apróra vágott kandírozott mangót, gyömbért és sárgadinnyét kevertem. Így lett belőle tutti-frutti vaníliás palacsinta. :)